PEMANFAATAN ZEOLIT ALAM SEBAGAI MEDIA PENDUKUNG AMOBILISASI ENZIM α-AMILASE

Upita Septiani, Agrina Lisma

Abstract

 

ABSTRACT

 

The utilization of natural zeolite as supporting media of α-amylase enzyme has been done. Natural zeolite which is activated with 3M HCl can remove impurities in the surface natural zeolite, uncover and widen the pores of the zeolite and activate functional groups to interact with α-amylase enzyme in the process of immobilization enzyme process. The mass of activated natural zeolite which is used as a material immobilized to get the optimal activity of α-amylase enzyme was 0.3 gram. Based on the measurement result of optimization of α-amylase enzyme were obtained optimum temperature of 35 oC, pH 5.6 and incubation time of 35 minutes with 0.04845 units/mL of the unit activity. And for α-amylase immobilized enzyme will be stable at the optimum temperature of 50 oC, pH 5.6 and incubation time of 45 minutes with 0.030 units/mL of the unit activity. SEM-EDX pattern shows the differences in surface morphology between natural zeolite and activated natural zeolites which contain α-amylase enzyme. A mobilization technique can increase the stability utilized in a α-amylase enzyme.

 

Keywords : Zeolite, amobilization, α-amylase enzyme

Full Text:

PDF

References

Setiadi dan A. Pertiwi, Preparasi dan karakterisasi zeolit alam untuk konversi senyawa ABE menjadi hidrokarbon. Universitas Indonesia. Jakarta, (2007).

M. Sutarti dan M. Rachmawati, Zeolit : tinjauan literature, Jakarta, (1994).

Amalia, Amobilisasi enzim papain dari getah papaya pada zeolit alam yang telah diaktivasi. Universitas Andalas. Padang, (2002).

A. Trisanti, Produksi dan tekno ekonomi amilase untuk menunjang industri dalam negeri, Dikti 2009.

R. Trifani, Amobilisasi enzim amilase dari ubi jalar pada matrik perlit yang telah diaktivasi, Universitas Andalas, Padang, (2002).

A. Laila dan J. Hendri, Studi pemanfaatan polimer kitin sebagai media pendukung amobilisasi enzim amylase, Universitas Lampung, Lampung, (2008).

M. Ham, Membuat reagen kimia di laboratorium, Penerbit PT Bumi Aksara, Jakarta, (2008).

R. Noorma, Pengaruh perbedaan metode aktivasi terhadap efektifitas zeolit sebagai adsorben, Majalah farmasi Airlangga., 4(1): 20, (2004).

H. Liesbetini, Immobilisasi enzim, M. K enzim. IPB, (2008).

A. Budiman dan S. Setyawan, Pengaruh konsentrasi substrat, lama inkubasi dan pH dalam proses isolasi enzim xylanase dengan menggunakan media jerami padi, Universitas Diponegoro, Sema-rang.

Charlena, Pencirian dan uji aktivitas katalitik zeolit alam teraktivasi, Jurnal riset kimia.,1(2): 107 – 115, (2008).

G. Mutngimaturrohmah dan Khabibi, Aplikasi zeolit alam terdealuminasi dan termodifikasi HDTMA sebagai adsorben fenol, Universitas Diponegoro, Semarang,

D. Srihapsari, Penggunaan zeolit alam yang telah diaktivasi dengan larutan HCl untuk menjerap logam-logam penyebab kesadahan air, Universitas Negeri Semarang, Semarang, (2006).

A. Fatha, Pemanfaatan zeolit aktif untuk menurunkan bod dan cod limbah tahu, Universitas Negeri Semarang. Semarang, (2007).

S. Sho, S. Takata, Haruo, Taguchi, and Noboru Yoshimura, Development of novel carrier using natural zeolite and continous ethanol fermentation with immobilized saccharomyces cerevisiae in a bioreactor, Biotecnology Letters., 23, (2001)

O. Banu, Immobilization of lipase from candida rugosa on hydrophobic and hydrophilic supports, Ýzmir Institute of Technology, Turki, (2001)

A. Setiawan dan T. Wibisono, Produksi enzym α-amylase dari Bacillus subtilis. ITS, Surabaya, (2006).

C. Rocha, M. P. Gonçalves, and J. A. Teixeira. 2003. Trypsin immobilisation on zeolites, Portugal

R. Bakri, T. Utari, dan I. P. Sari, Kaolin sebagai sumber SiO2 untuk pembuatan katalis Ni/SiO2 karakterisasi dan uji katalis pada hidrogenasi benzena menjadi sikloheksana, UI, Jakarta.

K. Vidilaseris, Karakterisasi α-amilase pendegradasi pati mentah bakteri laut bacillus subtilis alshl3, ITB, Bandung, (2007).

F. G. Winarno, Kimia pangan dan gizi, Jakarta: Penerbit PT. Gramedia Pustaka Utama, (1997)

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM