EFEK PEMBERIAN VITAMIN E TERHADAP PENURUNAN KADAR MALONDIALDEHID (MDA) HATI MENCIT STRAIN JEPANG AKIBAT PAPARAN MINYAK GORENG BERULANG

Authors

  • Elmatris Sy
  • Yustini Alioes
  • Almurdi -

DOI:

https://doi.org/10.25077/jrk.v4i1.52

Abstract

 

ABSTRACT

 

SOR (Reactive Oxygen Species) is a collection of free radical compound or compounds that easily become free radicals and can damage the cell membrane is marked by elevated levels of MDA (11) This is called oxidative stress, which can be prevented and reduced by adequate intake of antioxidants into the body optimally. Oxidative stress effects can be prevented by antioxidant vitamins, especially vitamin E. The results of research show that the average value of mouse liver MDA levels of the control group (A) 1.78 nmol/mL. The treatment group with repeated delivery of cooking oil (B) have increased the average value of mouse liver MDA levels (2.97 nmol/mL, 3.18 nmol/mL, 3.49 nmol/mL, 3.83 nmol/mL). In the treatment group with doses of vitamin E 52 IU/Kg/Hr and repeat cooking oil (C) have decreased the average value of mouse liver MDA levels (2.03 nmol/mL, 2.10 nmol/mL, 2.24 nmol/mL, 2.70 nmol/mL), compared with the provision of cooking oil over it. We can conclude that there are differences in average MDA levels of the liver of mice a significant between group A, group B1, C1 group (p = 0.003). Mice liver MDA content significantly between group A, group B2, C2 group (p = 0.000), between group A, group B3, C3 group (0.001), between group A, group B4, C4 group (0.000) where p <0.05.

 

Keywords: Recurring Cooking Oil, Vitamin E, Malondialdehid (MDA)


   

Author Biographies

Elmatris Sy


   

Yustini Alioes


   

Almurdi -


   

References

Elmatris, Y. Alioes, Pengaruh Pemanasan terhadap Kejenuhan Asam lemak minyak goreng kalapa sawit bermerek dan tidak bermerek.

W. Surjadibroto, Bahaya Radikal Bebas dalam Makanan Kita, Majalah Gizimindo, 2(5): 17, (2003).

Rustika, Antioksidan dalam Minyak Goreng, 2005.

Radikal Bebas dan Atheroklerosis, Harian Suarakarya, 2005.

Setiono, Seberapa Perlu Diet (Diet Tinggi Lemak Kurangi Fungsi Otak ), PT. Gramedia, Pustaka Utama, Jakarta, 2004.

M. Kumala, Peran Asam Lemak Tak Jenuh Jamak Dalam Respon Umum, Majalah Gizimindo, 2(6): 11-12, (2003).

Pine, dkk., Kimia Organik 2, Bandung, Institut Tekhnologi Bandung, 1988.

Suryohudoyo P., Oksidan, Antioksidan, dan Radikal Bebas. Kapita Selekta Ilmu Kedokteran Molekular, Jakarta, Info Medika, 2000.

Mc.Cord, Oxydative Damage and Defense, 1998.

L.N. Wilson, Effect of Tocopherol, J. of American Diabeties, 21-24, (1978).

Edyson, Pengaruh Pemberian Kombinasi Vitamin C dan E terhadap kadar Malondialdehid (MDA) Pada Eritrosit Rattus Norvegicus Galur Wistar Yang Diinduksikan L-Tiroksin, Universitas Airlangga Surabaya, (2003).

T. Christianto, Radikal Bebas dan Diabetes Militus, Dalam Pertemuan Ilmiah Berkala-I, Ilmu Penyakit Dalam, (2000).

Downloads

Published

2015-02-11

How to Cite

Sy, E., Alioes, Y., & -, A. (2015). EFEK PEMBERIAN VITAMIN E TERHADAP PENURUNAN KADAR MALONDIALDEHID (MDA) HATI MENCIT STRAIN JEPANG AKIBAT PAPARAN MINYAK GORENG BERULANG. Jurnal Riset Kimia, 4(1), 15. https://doi.org/10.25077/jrk.v4i1.52

Issue

Section

Articles

Citation Check