PREPARASI DAN MODIFIKASI KIMIA STRUKTUR KITOOLIGOSAKARIDA-2,5-ANHIDRO-D-MANNOFURANOSA (KOSAMF) DARI KITOSAN SERTA UJI ANTIBAKTERI TERHADAP Staphylococcus aureus DAN Escherichia coli

Emil Salim, Hasnirwan -, Sanusi Ibrahim, Afrizal -

Abstract

Kitooligosakarida-2,5-anhidro-D-mannofuranosa (KOSamf) dipersiapkan dengan derajat polimerisasi tertentu melalui reaksi nitrous deaminasi dari kitosan parsial N-deasetilasi. KOSamf kemudian diubah menjadi turunan KOSamf dengan mengkopling gugus aldehid yang terdapat pada unit 2,5-anhidro-D-mannofuranosa (amf). KOSamf dengan 3,5-dikloroanilin dan NaBH3CN dalam pelarut buffer ammonium asetat direaksikan melalui metoda one-pot aminasi reduktif untuk menghasilkan turunan KOSamf yang berpotensi sebagai senyawa antibakteri dan antijamur. Struktur kimia dari turunan KOSamf yang telah disintesis dikarakterisasi dengan Spektroskopi FT-IR dan NMR. Senyawa turunan KOSamf memiliki aktivitas sebagai antibakteri terhadap bakteri Staphylococcus aureus dengan zona inhibisi 12,5 mm dan bakteri E. coli dengan zona inhibisi 10,5 mm.

Keywords

kitosan, kitooligosakarida-2,5-anhidro-D-mannofuranosa, aminasi reduktif, antibakteri

Full Text:

PDF

References

Chitooligosaccharide with a 2,5-anhydro-D-mannofuranose unit at the reducing end (COSamf) was prepared in certain degree of polymerization by nitrous deamination of a partial N-deacetylated chitosan. COSamf was then modified into COSamf derivative by functionalizing its 2,5-anhydro-D-mannofuranose (amf) unit. Therefore, one-pot reductive amination of COSamf in ammonium acetate buffer by 2,5-dichloroaniline and NaBH3CN was applied. This route was effective to generate antibacterial COSamf derivative in high yield. The structure of synthesized COSamf derivative was characterized by FT-IR and NMR spectroscopies. COSamf derivative has antibacterial activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli with diameter zone of inhibition 12.5 mm and 10.5 mm, respectively.

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM