Penentuan Kadar Karbohidrat pada Biji Cempedak Hutan (Artocarpus champeden Lour.) dengan Metoda Tembaga-Iodometri

Neri Fadjria, Zulfisa Zulfisa, Arfiandi Arfiandi, Indah Yolandari

Abstract

Forest Cempedak Seeds (Artocarpus champeden Lour.) Are types of seeds that are underutilized by humans. Forest Cempedak Seed Flour has nutritional content of carbohydrates, fats, and proteins that can be processed as ingredients for food. This study aims to determine the carbohydrate content of Forest Cempedak Seeds (Artocarpus champeden Lour.) Conducted by the Copper-Iodometric method using a luff schoorl reagent. From the research that has been carried out obtained levels of carbohydrates in Cempedak Seeds (Artocarpus champeden Lour.) of 38.016%. 

Keywords

Artocarpus champeden Lour; Copper-Iodometric; Carbohydrate

Full Text:

PDF

References

Zerega, N. J. C., Ragone, D. & Motley, T. J., Complex origins of breadfruit (Artocarpus altilis, Moraceae): implications for human migrations in Oceania. Am. J. Bot., 91(5): 760–766 (2004).

Santoso, W. T. & Kartika, R., Pembuatan Etanol Dari Biji Cempedak (Artocarpus champeden sp.) Dengan Hidrolisis Menggunakan Enzim Alfa Amilase Dan Glukolase Fermentasi Saccharomyces cerevisiae. J. Kim. Mulawarman, 13(2): (2016).

Albalasmeh, A. A., Berhe, A. A. & Ghezzehei, T. A., A new method for rapid determination of carbohydrate and total carbon concentrations using UV spectrophotometry. Carbohydr. Polym., 97(2): 253–261 (2013).

Galant, A. L., Kaufman, R. C. & Wilson, J. D., Glucose: Detection and analysis. Food Chem., 188: 149–160 (2015).

Puspawati, S., Ainuri, M. & Nugraha, D. A., The production of bioethanol fermentation substrate from Eucheuma cottonii seaweed through hydrolysis by cellulose enzyme. Agric. Agric. Sci. Procedia, 3: 200–205 (2015).

Rahman, Z. & Singh, V. P., The relative impact of toxic heavy metals (THMs) (arsenic (As), cadmium (Cd), chromium (Cr)(VI), mercury (Hg), and lead (Pb)) on the total environment: an overview. Environ. Monit. Assess., 191(7): 419 (2019).

Maretta, V., Pemanfaatan Daun Stevia (Stevia rebaudiana) sebagai Pemanis Alami terhadap Kualitas Organoleptik dan Kadar Gula Total Bolu Kukus. (2012).

Indonesia, D. K. R., Farmakope Indonesia edisi ke-3. DepKes RI, Jakarta, (1979).

Agusandi., Supriadi, A. & Lestari, S. D., Pengaruh Penambahan Tinta Cumi-cumi (Loligo sp) terhadap Kualitas Nutrisi dan Penerimaan Sensoris Mi Basah. J. Fishtech, 2(1): 22–37 (2013).

Fairus, S., Haryono Miranthi, A. & Aprianto, A., Pengaruh Konsentrasi HCL dan waktu hidrolisis terhadap perolehan glukosa yang dihasilkan dari pati biji nangka. in Jurnal Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia, (2010).

Mardina, P., Prathama, H. A. & Hayati, D. M., Pengaruh waktu hidrolisis dan konsentrasi katalisator asam sulfat terhadap sintesis furfural dari jerami padi. J. Konversi UNLAM, 3(2): 1–8 (2014).

HAM, M., Pembuatan Reagen Kimia di Laboratorium. (2006).

Day, R. A. (Reuben A. & Underwood A. L. (Arthur Louis), 1924-., Analisa kimia kuantitatif. Jakarta : Erlangga, (1994).

Sudarmadji, S., Suhardi. & Haryono, B., Analisa bahan makanan dan pertanian. Liberty Yogyakarta bekerja sama dengan Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi Universitas Gadjah Mada, (1989).

Vogel, A. I. & Svehla, G., Analisis Anorganik Kualitatif Makro dan Semimikro. Penterjemah Sutiono, L., Hadyana, Pujaabmaka. Jakarta Kalman Media Pustaka, (1985).

Indonesia, S. N., Cara Pengujian Makanan dan Minuman. Direktorat Pengolah. dan Pemasar. Has. Peternak. Dep. Pertanian.[SNI No. 01-2891-1992]. Jakarta, (1992).

Article Metrics

Metrics Loading ...

Metrics powered by PLOS ALM