Ekstrak Kafein sebagai Inhibitor Korosi Alami pada Logam Aluminium dalam Media Larutan Asam Sulfat dan Biosolar

Authors

  • Shafara Najla Marinda Sukmawanta Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur, Indonesia https://orcid.org/0000-0001-5744-7012
  • Dyah Ratna Wulan Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur, Indonesia
  • Kristina Widjajanti Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur, Indonesia
  • Noor Isnaini Azkiya Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur, Indonesia
  • Yanty Maryanty Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.25077/jrk.v13i1.488

Keywords:

aluminium, biosolar, caffeine, organic inhibitors, corrosion rate, inhibition efficiency

Abstract

This research, the caffeine extract of arabica coffee beans, cacao beans, and black tea leaves will be tested as a corrosion inhibitor on aluminium in an acidic environment and in biodiesel containing acid. This condition resembles the metabolism of microorganisms in biodiesel which produces H2SO4 as one of the causes of corrosion. Arabica coffee, cacao beans and black tea are natural organic ingredients containing caffeine which can inhibit corrosion. In the maceration process used a variable ratio of 70% ethanol solvent with organic matter, namely 225 grams of organic matter with 450 grams of ethanol and 150 grams of organic matter with 450 grams of ethanol. Concentration of caffeine extract from arabika coffee, cacao beans, and black tea leaves was obtained based on HPLC analysis at an effluent rate of 0.8 mL/min. The corrosion inhibition efficiency test on aluminium was observed at 0, 1, 4, 7 and 10 days of immersion. The previously used aluminium has been corroded with 12% H2SO4. The corrosion inhibition efficiency test on aluminium was observed at 0, 1, 4, 7 and 10 days of immersion. The best inhibitor results on aluminium soaked in biosolar containing 12% H2SO4 is tea 1.234,313 ppm with a corrosion rate of 1.6x10-4 g/cm2 day on day 1 to 2.5x10-4 g/ cm2 day on day 10 with an inhibition efficiency of 99%. While the aluminium soaked in H2SO4 12% is tea containing caffeine of 684.373 ppm with a corrosion rate of 1.3 x10-4 g/ cm2 day on day 1 to 3.3x10-4 g/ cm2 day on day 10 with an inhibition efficiency of 64%. The longer the immersion time of aluminium in H2SO4 media with the addition of organic inhibitors, the lower the corrosion rate value because the inhibitors form a layer that protects the aluminium.

Author Biographies

Shafara Najla Marinda Sukmawanta, Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur

Teknik Kimia

Politeknik Negeri Malang

Dyah Ratna Wulan, Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur

Teknik Kimia
Politeknik Negeri Malang

Kristina Widjajanti, Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur


Politeknik Negeri Malang

Noor Isnaini Azkiya, Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur

Teknik Kimia
Politeknik Negeri Malang

Yanty Maryanty, Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jawa Timur

Teknik Kimia
Politeknik Negeri Malang

References

Budi Utomo, R. S. & Alva, S., Studi dan karakterisasi laju korosi logam aluminium dengan pelapisan membran sol-gel. J. Tek. Mesin, 6(3): 191 (2017).

Simanjuntak, H., Suka, E. G. & Suprihatin, S., Pengaruh penambahan inhibitor ekstrak kopi dan waktu perendaman terhadap laju korosi pada baja karbon AISI 1020 dalam larutan NaCl 3 %. J. Teor. dan Apl. Fis., 7(2): 239–248 (2019).

Aripin, P. N. & Purnawan, I., Pengaruh waktu perendaman ekstrak kopi untuk menginhibisi korosi pada besi. Konversi, 4(1): 17–24 (2015).

Nugraheni, F. T., Dewi, M. & Septiyana, R., Perbandingan rendemen kristal kafein pada biji kopi (Coffea arabica l.) dan coklat (Theobroma cacao l.) dengan menggunakan metode refluks. Cendekia J. Pharm., 1(1): 41–48 (2017).

Artanti, A. N., Nikmah, W. R., Setiawan, H. & Prihapsara, F., Perbedaan kadar kafein daun teh (Camellia sinensis (L.) Kuntze) berdasarkan status ketinggian tempat tanam dengan metode HPLC. J. Pharm. Sci. Clin. Res., 1(1): 37–44 (2016).

Ridluwan, M., Pengaruh temperatur pencelupan terhadap kekerasan, laju korosi dan struktur mikro pada baja karbon rendah dengan pelapisan metode. Universitas Negeri Semarang, (2007).

Indrayani, N. L., Studi pengaruh ekstrak eceng gondok sebagai inhibitor korosi untuk pipa baja SS400 pada lingkungan air. J. Ilm. Tek. Mesin, 4(2): 47–56 (2016).

Sri Hermawan., Yuli Rizky Ananda Nasution. & Rosdanelli Hasibuan., Penentuan efisiensi inhibisi korosi baja menggunakan ekstrak kulit buah kakao (Theobroma cacao). J. Tek. Kim. USU, 1(2): 31–33 (2012).

Setiawan, I. I., Kinetika reaksi oksidasi pada biosolar (B20) dengan antioksidan alami. J. Kompetensi Tek., 10(1): 28–34 (2018).

Downloads

Published

2022-03-13

How to Cite

Marinda Sukmawanta, S. N., Wulan, D. R., Widjajanti, K., Azkiya, N. I., & Maryanty, Y. (2022). Ekstrak Kafein sebagai Inhibitor Korosi Alami pada Logam Aluminium dalam Media Larutan Asam Sulfat dan Biosolar. Jurnal Riset Kimia, 13(1), 68–75. https://doi.org/10.25077/jrk.v13i1.488

Issue

Section

Articles

Citation Check