PERBANDINGAN KOMPOSISI KIMIA MINYAK ATSIRI KULIT BUAH JERUK SUNDAI (CITRUS JHAMBIRI LUSH) SEGAR DAN KERING YANG DIPEROLEH SECARA DESTILASI

Authors

  • Sovia Lenny

DOI:

https://doi.org/10.25077/jrk.v1i1.77

Abstract

 

ABSTRACT

Essential oils was isolated from peels sundai orange (Citrus jhambiri Lush) by destilation. Product was characterized by GC-MS. The product research show content essential oil of fresh peels are 1.260% and dried peels are 1.312%. Limonen content as major component of fresh peels are 58.49% and dried peels are 55.80%.

Keyword : Citrus jhambiri Lush, essential oil, limonen

References

Heyne, K., 1987, Tumbuhan berguna Indonesia, Jilid III, Cetakan ke-1, Badan penelitian dan Pengembangan Hutan, departemen Kehutanan, Diterjemahkan oleh Badan Litbang Kehutanan, Jakarta.

Ketaren, S., 1985, Pengantar teknologi Minyak Atsiri, Penerbit balai Pustaka, Jakarta..

Spencer, J.S., Dowd, E., dan Faas, W., 1997, The Genuiness of Two Mint Essential Oils, Perfumer & Flavorist, 22: 37-45.

Guenthre,E., 1987, Minyak atsiri, Jilid I Penerjemah S, Ketaren, UI Press, Jakarta.

Pino, J.A., Garcia, J., dan Martinez, M.A., 1997, Solvent Extraction and Supercritical carbon Dioxide of Lippia albau (Mill), N.E.Brown Leaf, J.Essent. Oil Res., 9,(3): 341-343.

Downloads

Published

2015-02-12

How to Cite

Lenny, S. (2015). PERBANDINGAN KOMPOSISI KIMIA MINYAK ATSIRI KULIT BUAH JERUK SUNDAI (CITRUS JHAMBIRI LUSH) SEGAR DAN KERING YANG DIPEROLEH SECARA DESTILASI. Jurnal Riset Kimia, 1(1), 55. https://doi.org/10.25077/jrk.v1i1.77

Issue

Section

Articles

Citation Check